Ter overbrugging van de wachttijd kunt u gebruik maken van onderstaande tips, websites en apps:
Praat erover

Het kan helpen als u met iemand kan praten over hoe u zich voelt. Dat lucht op en geeft ruimte om weer te kunnen focussen op positieve dingen. Bovendien is het fijn om nare gevoelens te delen, dan voelt het soms wat minder zwaar. Misschien kunt u eens met uw partner of een vriend of vriendin erover praten? Of kunt u (één van) uw ouders in vertrouwen nemen? Op de meeste scholen zijn mentoren of leerlingenvertrouwenspersonen. Bij hoger onderwijs zijn er studentenpsychologen aan de opleiding verbonden. Via uw werk zijn er vaak vertrouwenspersonen of u kan via de huisarts terecht bij de POH-GGZ (praktijkondersteuner). Hier kunt u naar binnen stappen en uw verhaal doen. Een luisterend oor is natuurlijk al erg fijn. En als u door mensen in uw omgeving wordt begrepen of gesteund, kan dat al een verschil maken.

Zoek afleiding

Soms kan het ook helpen om te proberen wat meer dingen te doen die u leuk vindt of eerder leuk vond, of dingen waardoor u tot rust komt, of uw gedachten kunt ordenen. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om juist vaker af te spreken met vrienden/ vriendinnen of om even tijd te nemen om iets creatiefs of sportiefs te doen. Afleiding zoeken kan fijn zijn.

Zie hiervoor ook onderstaande websites en apps:

Ommetje (lopen)
Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. U krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een ommetje. Ook helpt het te onthaasten en verbetert het de creativiteit. De app is ontwikkeld samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

Niet vermijden

Als u merkt dat u angstig bent, is het zaak om de angstige situatie juist niet te gaan vermijden, omdat het dan een steeds grotere stap wordt. Kunt u dan misschien steun zoeken bij iemand, zodat u er minder last van hebt? Bijvoorbeeld door samen iets doen?

Houd een ritme/ dagstructuur

Als u bijna nergens meer zin in hebt, is het een valkuil om weinig meer te doen en weinig mensen te zien. Het is juist van belang dat u structuur en regelmaat houdt in uw leven. Probeer bijvoorbeeld dagelijks op tijd op te staan en op tijd te slapen. Zorg ervoor dat u regelmatig en goed eet en dat u voldoende beweegt en voldoende ontspant.

Zie hiervoor ook onderstaande websites en apps.

Actify, de vitaliteitscoach De Actify- app helpt u in kleine stappen naar een gezondere leefstijl. De app coacht u met praktische tips, lekkere recepten, een stappenteller, inspiratie en meditaties.

Beïnvloed met uw gedachten uw gevoel

Uw gedachten en gevoel staan met elkaar in verbinding. Als u dus probeert om positiever te denken, zal dat invloed hebben op uw stemming. Als u zich down voelt, kan het lastig zijn om nog te zien wat leuk is of hebt u mogelijk het gevoel dat u niets goed kunt doen. Probeer de komende tijd eens iedere dag iets te bedenken dat u toch hebt gedaan om uw leven net iets leuker te maken. Of probeer dagelijks een positieve gedachte of compliment over uzelf te bedenken. U kunt ook heel bewust letten op positieve dingen die u overdag tegenkomt, bijvoorbeeld een compliment of een vriendelijk gebaar.
Tip: Houd een positief dagboek bij. Elke dag schrijft u een paar regels op, dingen die positief waren aan die dag.

Zie hiervoor ook onderstaande websites en apps:

Daylio Dagboek-app voor stemming en activiteiten

Ademhalingsoefening

Om minder te focussen op hoe slecht u zich voelt, kunt u proberen om in het hier-en-nu te blijven. Dat kunt u doen door op uw ademhaling te focussen. U hoeft er eigenlijk niets aan te veranderen. U kunt het gewoon volgen. Wilt u toch iets meer stress loslaten en ontspanning voelen, dan kunt u proberen om bewust iets langer uit te ademen. Daarmee laat u spanningen los.
Tip: Doe een ontspannings- of mindfulnessoefening zoals de bodyscan of progressieve relaxatie (Jacobson)

Zie hiervoor ook YouTube, onderstaande websites en apps:
VGZ Mindfulness coach Programma van 5 weken om kennis te maken met mindfulness technieken, of losse ontspannings- en meditatieoefeningen.

Dagboek

Soms kan het fijn zijn om uw gedachten te ordenen en om piekergedachten letterlijk van u af te schrijven. Dat zou u kunnen doen door een dagboek bij te houden. Zie hiervoor ook onderstaande websites en apps:

Psymate 2
Met PsyMate kunnen gedachten, gevoelens, ervaringen en gedrag in kaart gebracht worden.

Bovenstaande tips zijn gedeeltelijk overgenomen van pratenonline.nl. Het online aanbod over de betreffende leefstijlthema’s komt van de websites van verschillende kennisinstituten.